El Kommander és una aplicació molt senzilla i intuitiva que et permet crear entorn gràfics per a scripts (pots emprar el llenguatge d’scripting que més t’agradi, o fins i tot combinar-ne un grapat) emprant les llibreries Qt.
Darrerament he estat fent petit programets amb el Kommander. Aquesta aplicació et permet fer entorns gràfics amb les llibreries Qt per a fer els teus scripts molt més user-friendlys (ja sigin de bash, de python, de perl ..). També brinda moltes altres posibilitats, com ara emprar el dcop, pero jo encara estic descobrint el seu potencial.
Fins ara tan sols he fet un parell de programets senzills. Per començar vaig fer un front end per a l’aptitude, amb funcionalitats acceptables i una bona usabilitat. Al necesitar privilegis de super usuari s’ha d’executar desde una consola fent sudo kmdr-executor apt.kmdr. Et permet cercar, instalar i desinstalar paquets a distribucions de GNU/Linux que emprin l’APT.
Després el meu recorregut d’aprenentatje del kommander va seguir amb el Konverter, que té l’objectiu de ser a un entorn gràfic per a la conversió de fitxers d’audio i imatges. Actualment tans sols tenc implementada la part de conversió de fitxers d’audio (wav-mp3-ogg), emprant el lame i el mp32ogg.
I per acabar, la meva creació més inmediata, el KSystem Viewer (això de batiar els programes que fas amb una K a l’inici realment puja molt l’ego :D), un entorn gràfic per a veure les característiques del teu sistema. Realment queda feina abastament per a que sigi complet, pero ara mateix podeu veure que amb uns horabaixes de feina (unes horetes si et manetjes amb comoditat amb algún llenguatje d’scripting) es poden fer coses molt interesants. A la llista de features pendents s’acumulen tasques com ara intentar fer un petit benchmark de la gràfica (havia pensat en el glxgears), i informar a l’usuari de coses com la temperatura de la placa.
Els programes el vaig penjant a http://servomac.funpic.org/kommander , pero desgraciadament els proveidors de hosting gratuit de funpic no permet linkar desde l’exterior, així que si voleu veure els programes haureu de copiar l’adreça i aferrar-la al navegador!
Per la xarxa trobareu alguns enllaços interesants (en anglès) sobre el tema :
A Kommander crash course
Graphical Scripting with Kommander
Kommander user manual
Un altre lloc per on podeu passar per a treure moltes idees, veure treballs/codis d’altra gent i aprendre seguint el model col·laboratiu del programari lliure és la pàgina KDE-apps. Trobareu un subapartat de “Kommander Scripts” amb una quantitat considerable de programes fets amb el Kommander. Animau-vos a aprendrer a emprar-lo i a desenvolupar amb ell, el Kommander és una interesant manera de contribuir a l’escriptori KDE amb uns coneixements de programació bàsics!
Este post ha sido traido de forma automatica desde https://web.archive.org/web/20140625063149/http:/bulma.net/body.phtml?nIdNoticia=2297 por un robot nigromante, si crees que puede mejorarse, por favor, contactanos.