Perquè no tenim el problema dels virus en Linux o en programari lliure


Eren les 10:20 i a les 12 teníem reunió al institut tots els professors. I com que m’havia negat a instal·lar molt de programari sense llicència i fins i tot n’he esborrat, era probable que davant de tots qualcú tornasi a fer servir el FUD de Microsoft: “No teniu virus per que el vostre sistema no està estès, si s’estén serà igual.”

Aquest és un intent de posar en poquetes paraules clares i lògiques una explicació que pugui servir per gent que ama la cultura i prefereix debatre les coses educadament.

Sé que tinc professors als que ha incomodat que no possasi el que volíen com quan m’han dit que torni a posar un office 2007 sense llicència. Soc l’encarregat informàtic (xarxipelag), i és natural que generi un poc de malestar.

Això sense parlar dels altres problemes propis de treballar amb Windows, virus, ordinadors que no fan el que haurien de fer, … Total que era possible trobar moguda i em volia preparar.

Així que vaig pensat relaxar-me, anar-me a Bulma, on la gent no tan sols ens recolzem amb el programari lliure sinó que molts saben més que jo; i posar allà el meu raonament per si pot servir a qualcú més i per si el podem millorar.

Aquí el teniu:

Això requereix al manco 3 minuts si me doneu el dret de rèplica.


En el assumpte dels virus la clau és la mateixa que en les bombes atòmiques: la probabilitat de que un virus instal·lat en un ordinador pugui contagiar al ordinador del costat.

En la bomba, un àtom es divideix de forma natural en dos àtoms diferents deixant anar unes partícules que si impacten amb el àtom del costat li poden fer dividir-se a ell també. La qüestió és quina és la probabilitat de que això passi. Si tenim una densitat suficient i una massa suficient, explota.

Lo que diferència als sistemes operatius lliures no és que siguin manco presents a la xarxa, és que en general l’interès en protegir el sistema i la enorme diversitat de programes fan que la probabilitat de contagi sigui molt menor. Per què:

Un virus informàtic, igual que un virus biològic, necessita trobar exactament el seu forat de seguretat. Tots entren per un forat molt específic i, igual que la diversitat biològica protegeix les especies i les seves races, la gran diversitat i ràpida generació continua del programari lliure, fa que el virus no pugui trobar el seu forat específic i per tant no pugui contagiar amb la mateixa probabilitat.

Tot és qüestió de nombres, el virus no troba el forat pel qual està dissenyat, per què el navegador ja no és el mateix, que tenim molts o per què el servei està fet de forma diferent, … i no pot contagiar-se.

Hi ha coses a dir, com que OpenBSD ha tingut tan sols 2 bugs de seguretat en la seva distribució en 10 anys, però no vull prendre més temps, si teniu més curiositat, desprès en parlem.

No es va parlar. Peró encara crec que pot ser útil prepara una resposta amb la profunditat necessària i al mateix temps que sigui fàcil de comunicar.


Hi ha altres factors, com el temps que el virus pot estar en un ordinador sense que ningú se n’adoni, però de qualque forma aquestà es pot incluir en la probabilitat final de què un PC contagii a un altre.

Partint d’un comentari que anomena l’article den Benjamí, afegeixo aquí altre posible resposta.

Un cas típic quan es té confiança, és anar cap al costat emotiu i cercar culpables, entre nosaltres o gent no ens voldría fer mal. No diuen que “segurament els virus els feu vosaltres per fotre a Microsoft”, però sí diuen que no es fan virus per atacar als bons i si per atacar als que consideren dolents.

És un altre raonament i requereix una altre resposta. Jo faig els meus petits aproximaments a la casuística i motivació criminal. Parlo de que uns simplement volen fer-se veure, guanyar notorietat, altres volen fer mal i ataquen on es fàcil, altres troben un repte tècnic, …

Així, no he de dir gran cosa, però puc deixar clar que no és tan fàcil determinar per què s’ha fet (el que podem anomenar un crim) i per tant assenyalar a qualcú.

Jo evit la idea de que els autors són els fabricants dels scareware (antivirus i altres programes de seguretat) per l’interès. Per a mi, mentres no hi hagi proves, és perdre rigor.

Este post ha sido traido de forma automatica desde https://web.archive.org/web/20140625063149/http:/bulma.net/body.phtml?nIdNoticia=2500 por un robot nigromante, si crees que puede mejorarse, por favor, contactanos.


Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.