Richard Stallman visita l’escola Mata de Jonc


Richard Stallman, pare del programari lliure i del sistema operatiu GNU/Linux, donà el seu suport personal a la migració de les escoles cooperatives cap al programari lliure.

Richard Stallman visita l’escola Mata de Jonc
Richard Stallman, pare del programari lliure i del sistema operatiu GNU/Linux, donà el seu suport personal a la migració de les escoles cooperatives cap al programari lliure.

Palma, 15 de maig de 2007
InfoCoop i la Unió de Cooperatives
Ara fa aproximadament un any, es va constituir el grup InfoCoop, format per professors de les escoles membres de les cooperatives d’ensenyament de la Unió de Cooperatives de Treball Associat de les Illes Balears (UCTAIB). Des del principi l’UCTAIB, ha donat el seu suport a la iniciativa d’InfoCoop d’impulsar el programari lliure i el seu ús indiscriminat a tots els nivells dins l’entorn de les cooperatives, especialment de les d’ensenyament ja que les dues ideologies combreguen en molts elements, tant èticament com filosòfica.

Com a punt de partida, l’UCTAIB va organitzar i patrocinar una visita de Richard Stallman de dos dies a Mallorca, on féu una conferència i una visita a l’escola Mata de Jonc, per mostrar el seu suport personal al projecte i veure en primera persona la implantació pràctica del programari lliure dins l’ensenyament i a totes les edats. El programador va ser rebut pel president de la UCTAIB, Enric Pozo i pels membres de la comunitat educativa de l’escola Mata de Jonc.


Les escoles cooperatives representades en aquest grup són Aula Balear, CIDE, Es Liceu, Son Verí Nou, Mata de Jonc, Es Lledoner i Sant Felip Neri, que conjuntament sumen uns 5000 alumnes.
La visita
Primer de tot, va visitar l’aula d’informàtica, on va poder comprovar com alumnes de 4t d’ESO no només estudien informàtica sinó que aprenen a utilitzar els ordinadors com una eina, un recurs més, aplicable a qualsevol situació o tema d’estudi dins la seva educació o vida quotidiana i sempre dins un entorn legal i lliure: la distribució SUSE del sistema operatiu GNU/Linux.

Després va baixar al pati nou, on, enmig dels arbres i a l’ombra, va contestar informalment multitud de preguntes als periodistes i als nins de primària i secundària, debatent i explicant tot el que se li demanava.


A continuació, es va dirigir a l’aula de 5 anys, a la caseta. Allà, l’escola, coneixedora de la seva afició als lloros, li tenia preparada com a sorpresa final, una gàbia amb un parell de carolinas. Stallman, sense dir paraula i només veure-les, va treure espontàniament una flauta de la seva motxilla, s’hi va va acostar i va començar a tocar unes cançons. Després, es va posar a xiular i va gaudir del moment acompanyat dels ocells i dels alumnes de l’aula que estaven ben contents de la visita.

Va dinar amb els treballadors de l’escola, i seguí amb el seu viatge, destí: Estocolm.
Si en voleu saber més
Perquè les escoles han d’usar exclusivament programari lliure?
Perquè les escoles han d’usar exclusivament programari lliure? (versió vídeo, Palma, 2004)
Manifest d’InfoCoop (Pdf)
Free Software Foundation
Stallman a la Viquipèdia

Este post ha sido traido de forma automatica desde https://web.archive.org/web/20140625063149/http:/bulma.net/body.phtml?nIdNoticia=2388 por un robot nigromante, si crees que puede mejorarse, por favor, contactanos.


Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.